četvrtak , avgust 16 2018
Početna / KATEDRA / 106.rođendan vlasotinačke biblioteke

106.rođendan vlasotinačke biblioteke

Izložbom crteža učenika pod naslovom „Moja prva knjiga“ u Valčićevoj palati počela je proslava 106.rođendana vlasotinačke biblioteke „Desanka Maksimović“.

Rođendan je bio prilika da se najmlađem i najstarijem čitaocu tradicionalno dodele zahvalnice i pokloni. Zahvalnice su pripale i predstavnicima ustanova sa kojima biblioteka godinama uspešno sarađuje, kao i darodavcima knjiga.

„Jedna smo od retkih biblioteka koja ima izdavačku delatnost. U skladu sa savremenim trendovima arhiviranja sprovodimo i digitalizaciju,  a veoma često organizujemo kulturne događaje  – rekao je direktor Srba Takić.

Ovom prilikom učenici gimnazije izveli su resital „Ljubav je izvor snova“, povodom 120 godina od rođenja Desanke Maksimović, čije ime nosi biblioteka u Vlasotincu, a otvorena je i izložba „Mostovi Vlasine – svedoci vremena“.

Vlasotinačka biblioteka osnovana je daleke 1912.godine. Danas raspolaže sa više od  70.000 knjiga. Značajan deo knjižnog fonda stradao je u velikom požaru 2008.godine. Nakon toga, sredstvima EU Progresa obnovljena je zgrada, nekadašnja Gigan kuća, ali su neki primerci knjiga zauvek nestali.

Takođe pročitajte

Migrantske porodice u poseti Konjičkom klubu „Čegar“

Migrantske porodice koje su privremeno smeštene u Prihvatnom centru „Divljana“ u opštini Bela Palanka posetiće …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.