sreda , oktobar 17 2018
Početna / KATEDRA / 106.rođendan vlasotinačke biblioteke

106.rođendan vlasotinačke biblioteke

Izložbom crteža učenika pod naslovom „Moja prva knjiga“ u Valčićevoj palati počela je proslava 106.rođendana vlasotinačke biblioteke „Desanka Maksimović“.

Rođendan je bio prilika da se najmlađem i najstarijem čitaocu tradicionalno dodele zahvalnice i pokloni. Zahvalnice su pripale i predstavnicima ustanova sa kojima biblioteka godinama uspešno sarađuje, kao i darodavcima knjiga.

„Jedna smo od retkih biblioteka koja ima izdavačku delatnost. U skladu sa savremenim trendovima arhiviranja sprovodimo i digitalizaciju,  a veoma često organizujemo kulturne događaje  – rekao je direktor Srba Takić.

Ovom prilikom učenici gimnazije izveli su resital „Ljubav je izvor snova“, povodom 120 godina od rođenja Desanke Maksimović, čije ime nosi biblioteka u Vlasotincu, a otvorena je i izložba „Mostovi Vlasine – svedoci vremena“.

Vlasotinačka biblioteka osnovana je daleke 1912.godine. Danas raspolaže sa više od  70.000 knjiga. Značajan deo knjižnog fonda stradao je u velikom požaru 2008.godine. Nakon toga, sredstvima EU Progresa obnovljena je zgrada, nekadašnja Gigan kuća, ali su neki primerci knjiga zauvek nestali.

Takođe pročitajte

Cerjanska pećina dobija Centar za posetioce

Udruženim snagama Niš, Sofija i Montana uz podršku Evrospke Unije uveliko rade na izgradnji Vizitorskog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.