“1001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš”

Sa preko 1,5 miliona prodatih primeraka na 30 jezika širom sveta ovaj bestseler dostupan je i za domaće filmofile zahvaljujući izdavačkoj kući “Filip Višnjić” a Filmski susreti su pravo mesto za promociju ove knjige.

U okviru pratećeg programa Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu je danas promovisana knjiga “1001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš” Stivena Džej Šnajdera i Ijana Hejdn Smita. Inače, tokom festivalapored ove knjige održane su promocije i knjiga „Istorija filma“ Davida Kuka, „Kritički vodič kroz srpski film“ autora Đorđa Bajića, Ivana Velisavljevića i Zorana Janković i „Život i djelo Aleksandra Petrovića“.

Nakon velikog uspeha prvog izdanja pre 10 godina izdavačka kuća “Filip Višnjić” objavila je i izmenjeno izdanje knjige na kojoj je radio tim od 60 ljudi koji su birali po njihovom kriterijumu najbolje filmove iz istorije svetske kinematografije. Knjiga je već objavljena na 30 jezika i prodata u milion i po primeraka širom sveta.
Urednik Dejan Jovanović otkriva da je listu 15 domaćih filomova koja je ušla u ovaj svetski bestseler sastavljao sa Aleksandrom Petrovićem, liderom grupe “Ortodox Celts” i filmskim kritičarem Borislavom Anđelićem.
Svestan sam da na njoj nedostaju neki filmovi ali nismo birali filmove prema broju nagrada koje su dobili na svetskim festivalima već smo izneli lični stav. Izbacili smo iz knjige recimo “Razjarenog bika” da bi u nju ušli “Maratonci” ili “Ko to tamo peva”, predstavio je Nišlijama Jovanović dok je Đorđe Traživuk saradnik i reditelj dokumentarnih filmova naveo da su najveći izazov za obajvljivanje ove knjige u Srbiju bila autorska prava.
Nije lako se odlučiti za listu od 10 filmova koje bi preporučili prijateljima, a kamoli sastaviti relevantnu listu ostvarenja za bilo koje štampano izdanje, saglasili su se učesnici promocije.

Urednik Dejan Jovanović najavio je na promociji ove knjige u Oficirskom domu da će uskoro objaviti i monografiju o 100 najboljih srpskih filmova.

Dejan Dabić član Saveta festivala i dugogodipnji urednik filmskog programa u Niškom kulturnom centru (NKC) kaže da je ova luksuzna publikacija zaslužila da se nađe na Filmskim susretima.
“U pitanju je poduhvat, vodič i enciklopedija koja svakako nosi lični pečat ali svako može da pronađe film za sebe. Moja sugestija bi bila prilikom izbora 100 najboljih srpskih filmova da se povede računa o zastupljnosti repertoarskih i umetnilkih filmova, kaže Dabić.
Inače fimovi koji su se našli u „svetskoj enciklopediji su “Kad budem mrtav i beo” Živojina Pavlovića, “Skupljači perija” Aleksandra Petrovića, “Bitka na Neretvi” Veljka Bulajića, “WR Misterije organizma” Dušana Makavejeva, “Čuvar plaže u zimskom periodu” Gorana Paskaljevića, “Majstori, majstori” Gorana Markovića, “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana, “Sećaš li se Doli Bel” Emira Kusturice, “Maratonci trče počasni krug” Slobodana Ssijana, Omnibus “Kako je propao rokenrol”, “Andergraund” Emira Kusturice, “Lajanje na Zvezde” Zdravka Šotre, “Nacionalna klasa” Gorana Markovića, “Lepa sela lepo gore” Srđan Dragojević i “Ničija zemlja” Danisa Tanovića.

Takođe pročitajte

SVETIONIK ZNANJA – otkrijte vašu reputaciju na internetu samo jednim klikom

Zamislite da imate supermoć da otkrijete kakvo je vaše ponašanje na internetu samo jednim klikom. To …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.